piątek, 19 października 2012

Croque monsieur, croque madame


 

Jeden z symboli francuskiej kuchni jest, wbrew swej tajemniczej nazwie, zadziwiająco prostą potrawą. Słynne croque monsieur i jego siostra croque madame, których historia sięga 1920 roku i związana jest z paryską kawiarnią przy Boulvard des Capucines, to po prostu tosty z pszennego chleba. Jak to zwykle jednak bywa z kuchnią francuską, tajemnica popularności tkwi w jakości składników i sposobie wykonania. Warto spróbować!
Croque monsieur:
  • 150 g startego sera ementaler lub gruyere
  • 6 kromek pszennego chleba tostowego
  • 4 plastry dobrej szynki
  • 1 jajko (2 jajka do croque madame)
  • 50g miękkiego masła
Sos beszamelowy:
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Z tostów odcinamy skórkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ser ucieramy i odkładamy z niego 1/4. Na chlebie układamy tarty ser, szynkę, znów ser i przykrywamy tostem.
Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło z olejem, mieszamy na wolnym ogniu. Dodajemy  mąkę i mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, gotujemy przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki, dodajemy do niego ser. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przygotowane tosty odciskamy z dwóch stron w jajku i smażymy na maśle na złoty kolor. Gotowe tosty smarujemy sosem beszamelowym, wstawiamy do piekarnika i opiekamy 5 do 7 minut.

Croque madame przygotowujemy podobnie, ale podczas opiekania smażymy na maśle jajko - tak, by białko było ścięte, a żółtko miało półpłynną konsystencję. Po wyjęciu tostów z piekarnika kładziemy na nie sadzone jajko. Można dodać kroplę keczupu.


Kulinarne podróże

3 komentarze:

  1. Ale pychota :D Uwielbiam tosty z duuużą ilością sera. Piszę tosty, bo ta nazwa jeszcze chyba nie weszła mi w pamięć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tostyyyy *.* i ten ser, ach, pycha!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo zachęcająco :)) Zapraszam i dodaję :)

    OdpowiedzUsuń