Musli gościło już na tym blogu, ale wróćmy raz jeszcze do tego tematu i potraktujmy go bardziej kanonicznie ;-) Chodzi o najbardziej tradycyjną, oryginalną wersję tego śniadaniowego przysmaku - przepis stworzony pod koniec XIX wieku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Oskara Bircher-Bennera.
Ten pionier nauki o odżywianiu, twórca energetycznej teorii całości pokarmowych i propagator wegetarianizmu stworzył przepis, który trwale zakorzenił się w szwajcarskiej tradycji kulinarnej, a następnie szybko zdobył popularność na całym świecie.
Dr Bircher-Benner opracował recepturę musli na podstawie obserwacji sposobu odżywiania długowiecznych alpejskich pasterzy. Na ich jadłospis składały się głównie nieoczyszczone produkty zbożowe, owoce, orzechy i nabiał, i właśnie te produkty stanowią składniki mieszanki znanej długo jako "surówka piękności".
Musli dr Birchera - składniki:
- 100g płatków owsianych
- 200ml mleka
- 1 duże jabłko
- 50ml soku jabłkowego 100%
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 25g orzechów włoskich i laskowych, garść migdałów
- 1 łyżka miodu naturalnego
Następnego dnia rano dodajemy do płatków starte jabłko, miód, jogurt i posiekane orzechy, po czym zalewamy mlekiem (zimnym lub lekko ogrzanym, w żadnym razie gorącym!)
musli, pyszny poranek!
OdpowiedzUsuń