Nie wychodź z domu głodny!
"Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak". Zapraszam na wspólne śniadanie i życzę smacznej lektury ;)
środa, 3 października 2012
Śniadanie na zimne poranki
Na dworze jest coraz chłodniej, poranki oscylują już w granicach zera stopni, w powietrzu czuć zimę, mimo że popołudnia często jeszcze obfitują w słońce. Dla zmarzlaków, do których niestety i ja należę, zaczyna się ciężki okres. Można sobie jednak ułatwić życie, rozgrzewając organizm... od środka. Już od samego rana!
Powszechnie znanym produktem "rozgrzewającym" jest kasza jaglana - "złoto polskiej ziemi". Ma naprawdę cudowne właściwości - rozgrzewa żołądek, odśluzowywuje organizm (wspaniałe lekarstwo przy częstych w sezonie jesiennym infekcjach m.in. górnych dróg oddechowych), wzmacnia nerki, zawiera masę witamin z grupy B, wapń, fosfor, potas.
Oto przepis na wspaniałe, rozgrzewające i energetyzujące, a zarazem lekkostrawne śniadanie, idealne na nadchodzący sezon.
Kasza jaglana na słodko
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1jabłko
1 gruszka
2 łyżki rodzynek
kilka suszonych daktyli
garść posiekanych migdałów i orzechów laskowych
plasterek świeżego imbiru (ewentualnie szczypta suszonego)
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżeczka masła
Kaszę prażymy w rondelku, a następnie przelewamy gorącą wodą.
Zalewamy gorącą wodą, dodajemy przyprawy, daktyle, obrane i pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę migdały, orzechy.
Gotujemy pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu. Gdy woda się wchłonie, odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.Na koniec dodajemy łyżeczkę masła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
miło tak uprzyjemniać sobie chłodne poranki
OdpowiedzUsuńBoskie zdjęcie! Jabłko, gruszka i cynamon, mniam :)
OdpowiedzUsuńo, jak smacznie! :))
OdpowiedzUsuń