poniedziałek, 29 października 2012

Sentymentalnie i oldschoolowo: zupa mleczna

Stołówkowy koszmar z przedszkola lub kolonii, czy przysmak z dzieciństwa? Odkurzam przepis na zupę mleczną - zaskakująco smaczny, sycący i zdrowy posiłek, wyparty w ostatnich latach przez wszechobecne płatki śniadaniowe i musli.


Skladniki:
  •  ½ paczki drobnego makaronu
  • 500 ml mleka 3%
  • 1 laska wanilii 
  • żółtko jajka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 kostki białej czekolady
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Mleko gotujemy przez 10 minut z laską wanilii, rozpuszczamy w nim białą czekoladę.
Ucieramy żółtko z cukrem, wlewamy do niego część gorącego mleka, mieszamy i łączymy z resztą.
Całość gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę łączymy z makaronem i podajemy gorącą.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię wszystkie mleczne zupki ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam dzisiaj w wersji dyniowej. Było pyszne ale po połowie wymiękłam... za słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne wspomnienie dzieciństwa :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię mleczne zupy. A pomysł żeby dodać jeszcze do niej żółtko i białą czekoladę wyjątkwowo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń