Sezon na dynię w pełni. To piękne jesienne warzywo może być bazą wielu inspirujących potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich, obiadowych, ale też lżejszych - odpowiednich na pyszne śniadanie, które uprzyjemni Wam szary październikowo-listopadowy poranek.
Proponuję dwa przepisy na śniadanie z dynią: na słodko i na słono.
Racuchy z dynią
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 30 dkg dyni
- 0,5 l kwaśnego mleka
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dkg cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do smażenia
Jajecznica z dynią
Składniki:
- 20 dkg dyni
- 4 jajka
- pół słoika suszonych pomidorów
- pęczek szczypiorku
- cebula
- masło
- sól, pieprz do smaku
Jeśli kupiliście dynię w całości, nie zapomnijcie wydrążyć halloweenowej twarzy w skorupie oraz wybrać pestek - płuczemy je dokładni w zimnej wodzie, wykładamy do wyschnięcia na papierowy ręcznik, delikatnie solimy i prażymy na wytłuszczonej olejem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż delikatnie zbrązowieją. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dynia to takie uniwersalne warzywo :) Uwielbiam wykorzystywać ją w kuchni na każdy możliwy sposób.
OdpowiedzUsuńDynia rządzi jesienią :D
OdpowiedzUsuńJa właśnie zastanawiam się co zrobić z musem z takiej jednej gigantycznej :)