wtorek, 23 października 2012

Dynia nie tylko na obiad


Sezon na dynię w pełni. To piękne jesienne warzywo może być bazą wielu inspirujących potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich, obiadowych, ale też lżejszych - odpowiednich na pyszne śniadanie, które uprzyjemni Wam szary październikowo-listopadowy poranek.


Proponuję dwa przepisy na śniadanie z dynią: na słodko i na słono.

Racuchy z dynią

Składniki:


  • 40 dkg mąki
  • 30 dkg dyni
  • 0,5 l kwaśnego mleka
  • 3 jaja 
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dkg cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do smażenia
Kwaśne mleko należy dokładnie rozmącić z oddzielonymi od białka żółtkami, dodać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz startą na tarce o dużych oczkach dynię. Białka ubijamy osobno na pianę. Łączymy z pozostałymi składnikami i ubijamy na gładką masę. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażymy z obu stron na złoty kolor. Racuchy posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Jajecznica z dynią

Składniki:

  • 20 dkg dyni
  • 4 jajka
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • cebula
  • masło
  • sól, pieprz do smaku
Miąższ dyni oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż lekko się zrumienią, wtedy dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy jeszcze minutę, dodajemy jeszcze trochę masła i wbijamy na patelnię jajka. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając; uważamy, by jajecznica nie ścięła się za bardzo. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bułkami lub świeżą bagietką z masłem.

Jeśli kupiliście dynię w całości, nie zapomnijcie wydrążyć halloweenowej twarzy w skorupie oraz wybrać pestek - płuczemy je dokładni w zimnej wodzie, wykładamy do wyschnięcia na papierowy ręcznik, delikatnie solimy i prażymy na wytłuszczonej olejem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż delikatnie zbrązowieją. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.





 

2 komentarze:

  1. Dynia to takie uniwersalne warzywo :) Uwielbiam wykorzystywać ją w kuchni na każdy możliwy sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia rządzi jesienią :D
    Ja właśnie zastanawiam się co zrobić z musem z takiej jednej gigantycznej :)

    OdpowiedzUsuń