środa, 10 października 2012

Śniadanie tylko dla mistrzów



Śniadanie - wyzwanie. Typowe English Breakfast jest tłuste, kaloryczne i bardzo sycące. Może być niezłą opcją dla osób, które czeka ciężki dzień ze sporą dawką fizycznego wysiłku. Zalecane: zdrowa wątroba i szybka przemiana materii ;-)

Tradycyjne angielskie śniadanie - składniki:
  • 2 kiełbaski wieprzowe (pork sausages)
  • 1/3 puszki drobnej fasolki w sosie pomidorowym
  • 1 jajko
  • 2 plastry bekonu
  • 1 kromka białego chleba tostowego
  • 1 pomidor
  • 4 pieczarki
  • masło
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Kiełbaski smażymy na na oliwie do zrumienienia, następnie wstawiamy do gorącego piekarnika, by nie wystygły. Podsmażamy bekon i pieczarki. Osobno podsmażamy pokrojonego na grube plastry pomidora. Wszystkie składniki dodajemy do kiełbasek.
Fasolkę podgrzewamy w rondelku.
W tosterze lub w piekarniku opiekamy chleb tostowy, przekrawamy na pół w dwa trójkąty.
Jajko smażymy na maśle.
Wszystko razem podajemy gorące na dużym talerzu, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
  Kulinarne podróże

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz