Kiedy się spieszymy albo brakuje nam weny na śniadaniowe arcydzieła, najlepszą alternatywą dla czekoladowego batona jest musli z mlekiem albo jogurtem. Wybór w sklepach jest ogromny, ale my zachęcamy do inwencji własnej. Domowe musli jest zazwyczaj zdrowsze (możemy uniknąć polepszaczy smaku i innej "chemii"), świeższe i smaczniejsze.
Domowe musli - składniki:
- 100g płatków owsianych
- 100g płatków żytnich
- 150g orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, nerkowców - potłuczone w moździeżu na dość drobne kawałki
- 50g rodzynek
- 50g suszonej żurawiny
- 15g kandyzowanych wiśni, papai lub ananasa
- Kilka suszonych śliwek i suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki
- Po garści nasion: słonecznika, dyni, siemienia lnianego
- 25g wiórków kokosowych
- 15g sezamu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70ml miodu naturalnego
- 70ml oliwy z oliwek
Tyle wystarczy na porcję musli wypełniającą litrowy słoik. Ilość składników i proporcje można oczywiście modyfikować w zależności od upodobań :-)
Jak to się robi:
- Wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz suszonych owoców.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 170°.
- Na blasze rozłożyć wymieszane składniki i piec 30 minut na lekko złocisty kolor, co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
- Po przestudzeniu dodać suszone i kandyzowane owoce.
Gotowe musli przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.
- 400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych,
- 300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie, nerkowce i migdały),
- 300 g suszonych owoców (według uznania – rodzynek, moreli, daktyli),
- 100 g różnych nasion (słonecznika, dyni, sezamu oraz – koniecznie – siemię lniane),
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 150 ml miodu i tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców suszonych wymieszaj w misce i
rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około
pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe musli
powinno mieć delikatnie złocisty kolor. Gdy wystygnie, dodaj pokrojone
na kawałki owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Słoiki
powinno się przechowywać w lodówce, wtedy musli dłużej zachowa świeżość.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/prosty-przepis-zrob-sam-domowe-musli,17_32826.html
Oj tak, musli jest świetną śniadaniową opcją. :) Zdrowe i smaczne, a już na pewno to domowe.
OdpowiedzUsuń