wtorek, 11 września 2012

Musli - najzdrowszy sposób na szybkie śniadanie

 

Kiedy się spieszymy albo brakuje nam weny na śniadaniowe arcydzieła, najlepszą alternatywą dla czekoladowego batona jest musli z mlekiem albo jogurtem. Wybór w sklepach jest ogromny, ale my zachęcamy do inwencji własnej. Domowe musli jest zazwyczaj zdrowsze (możemy uniknąć polepszaczy smaku i innej "chemii"), świeższe i smaczniejsze.


Domowe musli - składniki:

  • 100g płatków owsianych
  • 100g płatków żytnich
  • 150g orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, nerkowców - potłuczone w moździeżu na dość drobne kawałki
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonej żurawiny
  • 15g kandyzowanych wiśni, papai lub ananasa
  • Kilka suszonych śliwek i suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki
  • Po garści nasion: słonecznika, dyni, siemienia lnianego
  • 25g wiórków kokosowych
  • 15g sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70ml miodu naturalnego
  • 70ml oliwy z oliwek
Tyle wystarczy na porcję musli wypełniającą litrowy słoik. Ilość składników i proporcje można oczywiście modyfikować w zależności od upodobań :-)

Jak to się robi:

  • Wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz suszonych owoców. 
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 170°. 
  • Na blasze rozłożyć wymieszane składniki i piec 30 minut na lekko złocisty kolor, co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
  • Po przestudzeniu dodać suszone i kandyzowane owoce.
 Gotowe musli przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.



  • 400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych,
  • 300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie, nerkowce i migdały),
  • 300 g suszonych owoców (według uznania – rodzynek, moreli, daktyli),
  • 100 g różnych nasion (słonecznika, dyni, sezamu oraz – koniecznie – siemię lniane),
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 150 ml miodu i tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców suszonych wymieszaj w misce i rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe musli powinno mieć delikatnie złocisty kolor. Gdy wystygnie, dodaj pokrojone na kawałki owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Słoiki powinno się przechowywać w lodówce, wtedy musli dłużej zachowa świeżość.


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/prosty-przepis-zrob-sam-domowe-musli,17_32826.html
 

1 komentarz:

  1. Oj tak, musli jest świetną śniadaniową opcją. :) Zdrowe i smaczne, a już na pewno to domowe.

    OdpowiedzUsuń