Francuskie tosty
Składniki:
- 6 kromek chałki (pokrój ją na grubość ok. 1 cm)
- 2 jajka
- ½ szklanki pełnotłustego mleka
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- konfitura wiśniowa
Kromki pieczywa zanurzamy w mieszaninie i pozostawiamy na chwilę do wchłonięcia.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.
Kromki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu z konfiturą.
Kto nie uwielbia poranku z francuskimi tościkami podanymi wprost do łóżka w towarzystwie gorącego mleka lub soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy ? Ah... się rozmarzyłam ^^
OdpowiedzUsuńJA wczoraj też miałam tosty ale w wersji wegańskiej ;D
OdpowiedzUsuńA ja dziś dokładnie takie śniadanie :) tylko ja nie mieszam nigdy jajka z mlekiem, tylko najpierw moczę w mleku, żeby nasiąknęły, a potem w jajku, które zatrzymuje mi to mleko w środku.
OdpowiedzUsuńTak czy siak, pycha :)
Pyszne są francuskie;)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś na kolację ale po całym dniu nie smakowały mi tak dobrze jak z rana, gdy mam niesamowita ochotę na słodkie... ale nie ukrywam - było przepyszne
OdpowiedzUsuń