środa, 12 września 2012

Poranek bez kawy to żaden poranek

Czy Wy także nie wyobrażacie sobie początku dnia bez kawy? Dla wielu osób poranny kubek "neski" lub kawy z ekspresu to rytuał, który budzi do życia. A może lekko zmodyfikujemy ten napój, tak by stał się pełnoprawną częścią śniadaniowego zestawu? Oto kilka przepisów na absolutnie pyszną kawę, która doda energii największym śpiochom.


Kakaowe pobudzenie

Kawa mielona
Pół laski wanilii
100 ml skondensowanego mleka 7%
Łyżeczka kakao


W garnuszku zagotowujemy skondensowane mleko z przeciętą wzdłuż laską wanilii, odstawiamy na 15 minut.
Kawę mieszamy z kakao i parzymy jak zwykle. 
Napar łączymy z mlekiem waniliowym.

Mocny akcent poranka - kawa z chilli

Kawa mielona
Mleko 3%
3 łyżeczki miodu 
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Pół łyżeczki chilli

W dzbanku zaparzamy kawę.
Mleko, miód i sok cytrynowy mieszamy w rondelku i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia i lekko ubijając, by powstała pianka. 
Następnie płyn z rondelka łączymy z gorącą kawą i rozlewamy do filiżanek, wybierając na końcu piankę i kładąc ją na wierzch. Kawę posypujemy chilli.

Pomarańczowy poranek



Kawa mielona
Skórka otarta z pomarańczy
Miód


Kawę mieszamy ze skórką z pomarańczy i parzymy jak zwykle. 
Gotowy napar łączymy z miodem - po 2 łyżeczki na filiżankę.






Rozgrzewająca 
 
Kawa mielona
Miód
Cynamon
Kardamon
Odrobina startego korzenia imbiru

Kawę wsypujemy do garnuszka wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pół minuty na małym ogniu. 
Dodajemy miód do smaku, mieszamy i przelewamy przez sitko, by oddzielić fusy.

Orzeźwienie 

Kawa mielona
Śmietanka
Czekolada z miętowym nadzieniem
Listki mięty

Kawę gotujemy w garnuszku z kilkoma listkami mięty. Na dnie kubka układamy połamane kostki czekolady miętowej (ok. 2 kostek na kubek), zalewamy kawą do 3/4 wysokości i dopełniamy śmietanką.

Warstwowa na niedzielny, leniwy poranek

Kawa mielona lub rozpuszczalna typu espresso
Miód
Cynamon
Mleko 3%

Mleko gotujemy w rondelku z cynamonem, nie doprowadzając do wrzenia. 
W tym czasie parzymy mocne espresso.
Do przezroczystej szklanki wlewamy łyżkę miodu, po czym ostrożnie, po ściance dodajemy mleko z cynamonem (do połowy wysokości szklanki). Na koniec stopniowo i ostrożnie dodajemy espresso.
 

 

2 komentarze:

  1. absolutnie każdy poranek rozpoczynam od kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również, na co dzień co prawda od czarnej gorzkiej siekiery, ale za to w niedziele robienie i picie kawy to cały rytuał :-)

    OdpowiedzUsuń