Jedna z najbardziej klasycznych opcji śniadaniowych znowu wraca do łask. Nie bez powodu: owsianka to sycący i energetyczny, a przy tym bardzo zdrowy, lekkostrawny posiłek. Owies zawiera mnóstwo białka o wysokiej wartości odżywczej, błonnika, polifenoli, witamin i minerałów. Ciepłe śniadanie świetnie rozgrzewa w jesienne i zimowe poranki. No i wreszcie - owsianka naprawdę może być pyszna!
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- miód do smaku
- duża gruszka
- garść suszonej żurawiny
- pół garści rodzynek
- garść orzechów włoskich i migdałów
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
Do płatków dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon, imbir, posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki, gotujemy jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i ok. 2 łyżeczek miodu.
Osoby nie tolerujące mleka mogą je zastąpić taką samą ilością wody lub mlekiem sojowym. Fajnie jest dodać do gotowej owsianki kilka amerykańskich borówek - wzbogacą smak i doznania wizualne :-)
u mnie owsianka zawsze na pierwszym miejscu!:)
OdpowiedzUsuńkocham, po prostu
OdpowiedzUsuńzawsze na śniadanie :p
OdpowiedzUsuń