wtorek, 18 września 2012

Tradycyjnie i zdrowo: owsianka



Jedna z najbardziej klasycznych opcji śniadaniowych znowu wraca do łask. Nie bez powodu: owsianka to sycący i energetyczny, a przy tym bardzo zdrowy, lekkostrawny posiłek. Owies zawiera mnóstwo białka o wysokiej wartości odżywczej, błonnika, polifenoli, witamin i minerałów. Ciepłe śniadanie świetnie rozgrzewa w jesienne i zimowe poranki. No i wreszcie - owsianka naprawdę może być pyszna!


Składniki: 

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • miód do smaku
  • duża gruszka
  • garść suszonej żurawiny
  • pół garści rodzynek
  • garść orzechów włoskich i migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru 
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu. 
Do płatków dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon, imbir, posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki, gotujemy jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i ok. 2 łyżeczek miodu. 

Osoby nie tolerujące mleka mogą je zastąpić taką samą ilością wody lub mlekiem sojowym. Fajnie jest dodać do gotowej owsianki kilka amerykańskich borówek - wzbogacą smak i doznania wizualne :-)
 

3 komentarze: