czwartek, 13 września 2012

Śniadanie po amerykańsku

Może nie jest to najzdrowszy i najbardziej dietetyczny pomysł na śniadanie, ale kto by się tym przejmował, kiedy to jest takie pyszne... Kultowe amerykańskie pancakes, czyli "naleśniki", w rzeczywistości nie przypominają ani francuskich crêpes, ani naszych cienkich placków z farszem. To puszyste, dość grube, ale miękkie i lekkie ciasto, którego bazą jest mąka i... maślanka. Zresztą, spróbujcie sami. Wykonanie - śmiesznie łatwe.


Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość masła i smażymy placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Na patelni teflonowej można je smażyć bez tłuszczu.

Klasycznie pancakes je się polane syropem klonowym i faktycznie jest to połączenie idealne. Można jednak pobawić się dodatkami - amerykańskie naleśniki wspaniale komponują się z konfiturą z moreli, z pigwy czy z agrestu, z masłem i odrobiną cukru, z nutellą, ze świeżymi owocami i miodem, z sosem jagodowym, z cukrem pudrem.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zrobić wersję wytrawną - wówczas do ciasta nie dodajemy cukru, a na wierzch po usmażeniu kładziemy masło i sadzone jajko lub usmażone plasterki cukinii oprószone świeżo zmielonym pieprzem.



Enjoy! Kulinarne podróże

3 komentarze:

  1. Kiedyś nie mając mleka do naleśników dolałam maślanki. Nie wiedziałam że byłam tylko o proszek do pieczenia od "pancakeów" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, podoba mi się Twój blog :) I te placki, oj tak! Z maślanką najlepsze. Mam ochotę na takie pancakes...
    Btw. lubisz anime? Sądzę po avatarze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko w wymiarze wizualnym :-)

    OdpowiedzUsuń