Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli
Klasycznie pancakes je się polane syropem klonowym i faktycznie jest to połączenie idealne. Można jednak pobawić się dodatkami - amerykańskie naleśniki wspaniale komponują się z konfiturą z moreli, z pigwy czy z agrestu, z masłem i odrobiną cukru, z nutellą, ze świeżymi owocami i miodem, z sosem jagodowym, z cukrem pudrem.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zrobić wersję wytrawną - wówczas do ciasta nie dodajemy cukru, a na wierzch po usmażeniu kładziemy masło i sadzone jajko lub usmażone plasterki cukinii oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Enjoy!
Kiedyś nie mając mleka do naleśników dolałam maślanki. Nie wiedziałam że byłam tylko o proszek do pieczenia od "pancakeów" :)
OdpowiedzUsuńO, podoba mi się Twój blog :) I te placki, oj tak! Z maślanką najlepsze. Mam ochotę na takie pancakes...
OdpowiedzUsuńBtw. lubisz anime? Sądzę po avatarze :)
Tylko w wymiarze wizualnym :-)
OdpowiedzUsuń