środa, 10 października 2012

"Surówka piękności". Tradycyjne musli dr Birchera



Musli gościło już na tym blogu, ale wróćmy raz jeszcze do tego tematu i potraktujmy go bardziej kanonicznie ;-) Chodzi o najbardziej tradycyjną, oryginalną wersję tego śniadaniowego przysmaku - przepis stworzony pod koniec XIX wieku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Oskara Bircher-Bennera. 


Ten pionier nauki o odżywianiu, twórca energetycznej teorii całości pokarmowych i propagator wegetarianizmu stworzył przepis, który trwale zakorzenił się w szwajcarskiej tradycji kulinarnej, a następnie szybko zdobył popularność na całym świecie. 
Dr Bircher-Benner opracował recepturę musli na podstawie obserwacji sposobu odżywiania długowiecznych alpejskich pasterzy. Na ich jadłospis składały się głównie nieoczyszczone produkty zbożowe, owoce, orzechy i nabiał, i właśnie te produkty stanowią składniki mieszanki znanej długo jako "surówka piękności".

 Musli dr Birchera - składniki:

  • 100g płatków owsianych
  • 200ml mleka
  • 1 duże jabłko
  • 50ml soku jabłkowego 100%
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 25g orzechów włoskich i laskowych, garść migdałów
  • 1 łyżka miodu naturalnego
Płatki zalewamy sokiem jabłkowym i pozostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia rano dodajemy do płatków starte jabłko, miód, jogurt i posiekane orzechy, po czym zalewamy mlekiem (zimnym lub lekko ogrzanym, w żadnym razie gorącym!)

  Migdały na słodko i wytrawnie!

2 komentarze: