poniedziałek, 1 października 2012

Prosto i szybko - a jaki efekt!


Zainspirowana tym apetycznym artykułem o oliwach i olejach, postanowiłam reaktywować zapomniany trochę przeze mnie pomysł na cudowne śniadanie będące miksem polsko-włoskich tradycyjnych smaków.

Biały ser z oliwą - brzmi nieskoplikowanie i rzeczywiście jest to prosta, szybka do wykonania potrawa, ale jest tu jeden haczyk: składniki muszą być naprawdę świeże i dobrej jakości. Jeśli macie w domu dobrą oliwę z oliwek (a może jakiś inny olej?), to już połowa sukcesu. Teraz pora zaopatrzyć się w naturalny, świeży biały ser, najlepiej tłusty i naprawdę dobry chleb. Samo zdrowie!

Biały ser z oliwą

Składniki: 

20 dag białego sera
Posiekane świeże zioła - wedle smaku: oregano, tymianek, rozmaryn, melisa, bazylia
Rozgnieciony ząbek czosnku
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Pestki słonecznika i dyni
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Oregano suszone
Ciabatta lub świeży razowiec

Ser ugniatamy z ziołami, czosnkiem i solą, przekładamy do miseczki. Posypujemy ziarnami, pieprzem i oregano, polewamy oliwą. Można dodać kilka czarnych oliwek.
Podajemy ze świeżym pieczywem, które maczamy w oliwie.


 

2 komentarze:

  1. Prosto i jakże pysznie. Czasem potrzeba tak niewiele, by rozpieścić swoje zmysły;)

    pozdrawiam serdecznie

    Panna Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanko wygląda pysznie, ale odniosę się do artykułu, który przytoczyłaś: co do smaku, to zapomnieli w artykule wspomnieć, że tylko tłoczony na zimno olej ma smak, ten rafinowany nie ma go wcale, co często również może być jego przewagą. A co do składu, to nie powiedziałabym, że są porównywalne - olej rzepakowy ma znacznie więcej omega-3 w składzie, a także nieporównywalnie więcej witaminy K i prowitaminy A :) Osobiście stawiam na naszej polskie "płynne złoto" :)

    OdpowiedzUsuń