piątek, 14 grudnia 2012

Naleśniki - wersja zimowa






Zima w pełni, święta już za chwilę – ten czas jakoś nieodmiennie kojarzy się ze smakiem piernika. Właściwie po co czekać z tym do popołudniowej herbaty?
Odkąd miałam przyjemność spróbować piernikowego jogurtu (bardzo smaczny!), wiem już, że ten smak może pojawić się w zupełnie zaskakujących połączeniach i wcale nie trzeba ograniczać jego emploi do wypieków. Dzisiaj pyszne piernikowe naleśniki.


Składniki:


  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika (najlepsza domowej roboty – polecam przepis!)
  • 1 łyżka kakao
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Nadzienie:

  • Serek homogenizowany
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • Cynamon


Mąkę przesiewamy z przyprawą korzenną, kakao i solą, wbijamy jajka i miksujemy z mlekiem, wodą i miodem na gładką masę. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju.
Serek łączymy z miodem, sokiem z pomarańczy i cynamonem. Nakładamy na gorące naleśniki, zawijamy. Opcjonalnie można polać roztopioną czekoladą.

3 komentarze:

  1. pyszotka! a jogurt piernikowy jakiej jest firmy ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ta wersja! :) Naleśniki idealne na zimowy poranek

    OdpowiedzUsuń
  3. To było dawno temu, jakaś polska firma robiła takie jogurty - nie pamiętam nazwy - był jeszcze marcepanowy z tej serii :-) Teraz jogurt piernikowe robi Danone, ale nie wiem, jak smakują. W sumie trzeba spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń