Chleb z Nutellą na śniadanie - kto tego nie kocha? Często uczciwiej byłoby powiedzieć: Nutella z chlebem - biorąc pod uwagę fakt, że często okazuje się, że do dwóch skromnych kromek zużyliśmy jakimś cudem cały słoik... Cóż, słodki orzechowy krem wciąga jak narkotyk. A próbowaliście kiedyś zrobić go sami?
Wbrew pozorom to przedsięwzięcie dosyć proste, ale przede
wszystkim… bardzo przyjemne!
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 200 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki
- 500 ml mleka 3%
- 50 g śmietanki w proszku
- Opcjonalnie - aromat o dowolnym smaku: orzechowym (wtedy otrzymujemy smak najbardziej zbliżony do oryginalnej Nutelli), rumowy, pomarańczowy, migdałowy, waniliowy.
Orzechy i migdały prażymy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez 10-15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko zagotowujemy w
rondelku z miodem, aromatem i śmietanką w proszku. Łączymy z rozpuszczoną
czekoladą.
Orzechy i migdały miksujemy na jak najbardziej gładką pastę,
którą następnie dokładnie mieszamy z masą czekoladową. Całość studzimy, po czym
wstawiamy do lodówki celem stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz