poniedziałek, 17 grudnia 2012

Domowy krem czekoladowy






Chleb z Nutellą na śniadanie - kto tego nie kocha? Często uczciwiej byłoby powiedzieć: Nutella z chlebem - biorąc pod uwagę fakt, że często okazuje się, że do dwóch skromnych kromek zużyliśmy jakimś cudem cały słoik... Cóż, słodki orzechowy krem wciąga jak narkotyk. A próbowaliście kiedyś zrobić go sami?


Wbrew pozorom to przedsięwzięcie dosyć proste, ale przede wszystkim… bardzo przyjemne! 

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki
  • 500 ml mleka 3%
  • 50 g śmietanki w proszku
  • Opcjonalnie - aromat o dowolnym smaku: orzechowym (wtedy otrzymujemy smak najbardziej zbliżony do oryginalnej Nutelli), rumowy, pomarańczowy, migdałowy, waniliowy.

Orzechy i migdały prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko zagotowujemy w rondelku z miodem, aromatem i śmietanką w proszku. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą.
Orzechy i migdały miksujemy na jak najbardziej gładką pastę, którą następnie dokładnie mieszamy z masą czekoladową. Całość studzimy, po czym wstawiamy do lodówki celem stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz