czwartek, 15 listopada 2012

Mleczne bułeczki z konfiturą



Lubicie drożdżowe ciasto? Jeśli tak, to należy Was ostrzec: zapach i smak tych bułeczek ciężko uzależnia.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 dkg drożdży
½ szkl. cukru pudru
¼ kostki masła
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do formy
Dobrej jakości konfitura wiśniowa lub truskawkowa 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka dodajemy do wyrośniętego rozczynu, ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką.
Masło rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do masy, całość mieszamy i łączymy z pianą z białek.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego niewielkie bułeczki. Nadziewamy je konfiturą za pomocą szprycy.
Układamy bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy około pół godziny.

3 komentarze:

  1. Ile mniej więcej wychodzi bułeczek z tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
  2. To oczywiście zależy od wielkości bułeczek i od tego, jak wyrośnie ciasto, ale spokojnie można się nastawić na 15 a nawet 20 sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń