czwartek, 15 listopada 2012

Mleko migdałowe



Jeśli nie wyobrażacie sobie poranka bez musli z mlekiem lub jogurtem, koniecznie wypróbujcie wegańską wersję tego śniadania. Spróbujcie zastąpić krowie mleko lżej strawnym, smaczniejszym i zdrowszym mlekiem migdałowym.

Ten rarytas bez trudu możemy zrobić samodzielnie w domu. Oto przepis na około 800 ml mleka migdałowego; można je przechowywać w lodówce przez dwa dni, a podawać z miodem i płatkami. Śniadanie jak marzenie…

Mleko migdałowe – przepis:

 1 szklankę migdałów zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach zdejmujemy skórki. Moczymy migdały przez 12 godzin, po czym miksujemy z 4 szklankami wody.
Po dokładnym zmiksowaniu orzechów czy ziaren zabieramy się za odcedzanie pulpy. W tym celu należy umieścić czystą lnianą ściereczkę na dużej misce lub dzbanku, najlepiej za pomocą gumki. Przez takie „sitko” przelewamy nasze mleko, po czym zdejmujemy gumkę i dokładnie wyciskamy. 

http://zywnoscbio.pl/woda-kokosowa/

2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam takiego mleka, przeraża mnie jednak to ściąganie skórek, wydaje mi się to dośc czasochłonne, jednak jeśli smak wynagradza pracę, to chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleko migdałowe piłam tylko kilka razy w życiu, i to kupne. Może kiedyś skuszę się na takie domowe, na pewno dobrze smakuje... :)

    OdpowiedzUsuń