Jeśli nie
wyobrażacie sobie poranka bez musli z mlekiem lub jogurtem, koniecznie wypróbujcie wegańską wersję tego śniadania. Spróbujcie zastąpić krowie mleko
lżej strawnym, smaczniejszym i zdrowszym mlekiem migdałowym.
Ten rarytas
bez trudu możemy zrobić samodzielnie w domu. Oto przepis na około 800 ml mleka
migdałowego; można je przechowywać w lodówce przez dwa dni, a podawać z miodem
i płatkami. Śniadanie jak marzenie…
Mleko
migdałowe – przepis:
1 szklankę migdałów zalewamy wrzątkiem,
po 10 minutach zdejmujemy skórki. Moczymy migdały przez 12 godzin, po czym
miksujemy z 4 szklankami wody.
Po dokładnym zmiksowaniu orzechów
czy ziaren zabieramy się za odcedzanie pulpy. W tym celu należy umieścić czystą
lnianą ściereczkę na dużej misce lub dzbanku, najlepiej za pomocą gumki. Przez
takie „sitko” przelewamy nasze mleko, po czym zdejmujemy gumkę i dokładnie
wyciskamy.
http://zywnoscbio.pl/woda-kokosowa/ |
Nigdy nie próbowałam takiego mleka, przeraża mnie jednak to ściąganie skórek, wydaje mi się to dośc czasochłonne, jednak jeśli smak wynagradza pracę, to chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMleko migdałowe piłam tylko kilka razy w życiu, i to kupne. Może kiedyś skuszę się na takie domowe, na pewno dobrze smakuje... :)
OdpowiedzUsuń