poniedziałek, 26 listopada 2012

Tradycyjne szwedzkie śniadanie



Dziś proponuję śniadanie w stylu szwedzkim. Lekkie, zdrowe i proste – charakterystyczny skandynawski styl obecny jest nawet w menu, którego podstawę stanowią oczywiście ryby.

 Kanapki z chrupkiego pieczywa

Składniki:


  • 4 kromki chrupkiego pieczywa
  • 2 plastry świeżego łososia
  • 4 łyżeczki czarnego kawioru
  • Świeży koperek
  • Naturalne masłoPół cytryny


Kromki chleba smarujemy masłem, na jednej połóż łososia, a na drugiej rozsmaruj pastę rybną. Na wierzchu rozkładamy kawior i gałązki koperku i kawałeczki cytryny.
Pamiętajmy, że łosoś musi być bardzo świeży, pochodzący z zaufanego źródła. Jeśli nie jesteśmy w stanie do takiego dotrzeć lub mamy jakiekolwiek wątpliwości co do świeżości ryby, użyjmy raczej łososia wędzonego lub marynowanego (gravlax).

Kulinarne podróże

1 komentarz:

  1. Jutro sobie takie sprawie : D

    Zapraszam do mnie ; >

    http://pasje-bartosza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń