Lubicie
drożdżowe ciasto? Jeśli tak, to należy Was ostrzec: zapach i smak tych bułeczek
ciężko uzależnia.
Składniki:
3 szklanki
mąki pszennej
3 jajka
3 dkg drożdży
½ szkl. cukru pudru
3 jajka
3 dkg drożdży
½ szkl. cukru pudru
¼ kostki
masła
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do formy
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do formy
Dobrej
jakości konfitura wiśniowa lub truskawkowa
Drożdże
rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy do
wyrośnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka
dodajemy do wyrośniętego rozczynu, ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym
i mąką.
Masło
rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do masy, całość mieszamy i łączymy z pianą z
białek.
Przykrywamy
czystą ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto
podwoi swoją objętość, formujemy z niego niewielkie bułeczki. Nadziewamy je
konfiturą za pomocą szprycy.
Układamy bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy około pół godziny.
Ile mniej więcej wychodzi bułeczek z tych proporcji ?
OdpowiedzUsuńTo oczywiście zależy od wielkości bułeczek i od tego, jak wyrośnie ciasto, ale spokojnie można się nastawić na 15 a nawet 20 sztuk :-)
OdpowiedzUsuńGood job!
OdpowiedzUsuń