piątek, 4 stycznia 2013

Chałka






Słodkawe, drożdżowe ciasto idealne do konfitury i szklanki gorącego mleka.


Składniki:


  • ½ kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka 3%
  • 75 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Sezam do posypania


Drożdże rozprowadzamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodajemy zaczyn do mąki przesianej z cukrem, solą i cukrem waniliowym, mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy 1 roztrzepane jajko i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 3 części i zaplatamy „warkocz”. Odstawiamy jeszcze na 20 minut. Następnie smarujemy całą powierzchnię chałki rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2 komentarze:

  1. A ja zawsze lubiłam wersję z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam u mnie dzisiaj też była chałka,ale kupiona :c
    POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń