poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kasza kuskus na słodko z jabłkami




Śniadaniowy hit dzieciństwa wielu z nas, czyli ryż z jabłkami i cynamonem, to standard. Proponuję ciekawszą i nieco lżejszą wersję tego przysmaku. Wystarczy zamienić ryż na…

… kuskus! Ta zdrowa i bardzo uniwersalna kaszka otrzymywana z pszenicy świetnie nadaje się na śniadanie ze względu na szybkość jej przygotowania.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 2 jabłka
  • Masło
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 małe opakowanie śmietanki kremówki
  • Garść płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Na patelni rozgrzewamy masło. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy cukier, miód i cynamon. Smażymy na złoty kolor, aż jabłka będą miękkie (ale nie mogą się rozpadać). Dodajemy ugotowany kuskus (albo komosę ryżową sklepynatura.pl/quiona-czyli-komosa-ryzowa/) i śmietankę, przesmażamy jeszcze przez chwilę. Płatki migdałowe posypujemy cukrem waniliowym i prażymy na suchej patelni przez ok. 10 minut. Kaszę z jabłkami posypujemy uprażonymi migdałami.

2 komentarze:

  1. A to ciekawe, tak się u mnie utarło, że jak kuskus, to wytrawny, czas zmienić przyzwyczajenia :-)

    OdpowiedzUsuń