Śniadaniowy hit dzieciństwa wielu z nas, czyli ryż z jabłkami
i cynamonem, to standard. Proponuję ciekawszą i nieco lżejszą wersję tego
przysmaku. Wystarczy zamienić ryż na…
… kuskus! Ta zdrowa i bardzo uniwersalna kaszka otrzymywana z pszenicy świetnie nadaje się na śniadanie ze względu na szybkość jej przygotowania.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
- 2 jabłka
- Masło
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 małe opakowanie śmietanki kremówki
- Garść płatków migdałowych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Na patelni rozgrzewamy masło. Jabłka obieramy i kroimy na
niewielkie cząstki. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy cukier, miód i
cynamon. Smażymy na złoty kolor, aż jabłka będą miękkie (ale nie mogą się
rozpadać). Dodajemy ugotowany kuskus (albo komosę ryżową sklepynatura.pl/quiona-czyli-komosa-ryzowa/) i śmietankę, przesmażamy jeszcze przez
chwilę. Płatki migdałowe posypujemy cukrem waniliowym i prażymy na suchej
patelni przez ok. 10 minut. Kaszę z jabłkami posypujemy uprażonymi migdałami.
zapisuje do wyprobowania!
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, tak się u mnie utarło, że jak kuskus, to wytrawny, czas zmienić przyzwyczajenia :-)
OdpowiedzUsuń