Słodkawe, drożdżowe ciasto idealne do konfitury i szklanki
gorącego mleka.
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka 3%
- 75 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Sezam do posypania
Drożdże rozprowadzamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i 3
łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodajemy zaczyn do mąki przesianej z cukrem, solą i cukrem
waniliowym, mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy 1 roztrzepane jajko
i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 3 części i
zaplatamy „warkocz”. Odstawiamy jeszcze na 20 minut. Następnie smarujemy całą
powierzchnię chałki rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy 30-40 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
A ja zawsze lubiłam wersję z masłem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam u mnie dzisiaj też była chałka,ale kupiona :c
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam :)