piątek, 21 grudnia 2012

Śliwkowy krem czekoladowy






Pozostajemy przy słodkich kremach do chleba. Śliwkowa „nutella” to pyszna pasta, w której czekoladowa słodycz genialnie przełamana jest kwaskową nutą owocową.

Opcja wczesnojesienna bazuje na świeżych węgierkach, przepuszczonych przez maszynkę do mięsa, zimową z powodzeniem możemy zrobić ze śliwek mrożonych, a najlepiej –  z dobrych powideł.
Składniki:
1 słoik powideł
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
2 opakowania cukru waniliowego 
Czekoladę rozpuszczamy dokładnie w kąpieli wodnej. Powidła podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy kakao i cukier waniliowy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania masy.
Przekładamy do słoika, studzimy i zajadamy J

2 komentarze:

  1. czekolada i śliwki <3
    takie połączenie i moje podniebienie jest w niebie :D

    OdpowiedzUsuń