poniedziałek, 19 listopada 2012

Płatki zbożowe i ich rodzaje




Płatki zbożowe to jeden z najbardziej wartościowych produktów śniadaniowych. Właściwie wszystkie dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych, jednak specyficzne wartości odżywcze poszczególnych rodzajów płatków sprawiają, że niektóre ich odmiany bardziej lub mniej odpowiadają potrzebom różnych osób i grup wiekowych.

Płatki kukurydziane
Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego magnezu, żelaza, potasu, selenu. Nie zawierają glutenu, są więc idealnym produktem śniadaniowym dla osób chorych na celiakię. Są też lekkostrawne, zatem odpowiednie dla osób z problemami żołądkowymi, rekonwalescentów oraz dzieci.
Minusem jest jednak wysoka zawartość sodu, niewskazana przy problemach z nadciśnieniem, a także nerkami. W przypadku tego typu dolegliwości należy wybrać raczej inny rodzaj płatków.

Płatki owsiane
To jedne z najbardziej wartościowych, „wielozadaniowych” płatków. Udowodniono, że płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu oraz stabilizują poziom cukru we krwi, mająwłaściwości detoksykujące, a przede wszystkim są wyjątkowo bogatym źródłem cennych pierwiastków i witamin: żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E, kwasu foliowego, a także pierwiastków śladowych- selenu, miedzi, manganu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wysoka zawartość błonnika sprawia, że osoby o wrażliwym układzie pokarmowym mogą odczuwać dyskomfort po zjedzeniu znaczniejszej ilości płatków owsianych – zdarzają się wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Dolegliwości te wzmaga niedobór wypijanych płynów.
Wybierając płatki owsiane, zwróćmy uwagę na ich jakość. Najbardziej wartościowym produktem są płatki owsiane zwykłe – najmniej przetworzone. Do wyboru mamy również nieco bardziej oczyszczone płatki górskie oraz gotowe do spożycia bez gotowania płatki błyskawiczne.  

Płatki jęczmienne
Działają rewelacyjnie na układ pokarmowy, regulując jego działanie. Pomocne w odchudzaniu oraz walce o zdrową cerę, włosy i paznokcie dzięki wysokiej zawartości niacyny i wiatmin z grupy B.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz stymulują poziom glukozy.
Płatki jęczmienne są też znane ze swoich właściwości antynowotworowych ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, takich jak tokotrienole, kwercetyna selen i kwasy fenolowe

Płatki gryczane
Płatki gryczane mają lepiej niż pozostałe rodzaje płatków zbilansowany skład białkowy, ze względu na zwiększoną zawartość lizyny. Lizyna i obecna w tym produkcie leucyna wpływają korzystnie na pracę mózgu, polecane są więc osobom uczącym się i pozostającym w stanie wysiłku intelektualnego. Nie zawierają glutenu, za to charakteryzują się wysoką zawartością magnezu, żelaza, wapnia, witaminy E, B1 i B2, siarki.

Płatki żytnie
Regulują przemianę materii i są bardzo zdrowe - zawierają bardzo dużą ilość składników mineralnych m.in. żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witamin z grupy B i witaminy E. Są wartościowym składnikiem diety antynowotworowej dzięki zawartości lignanów. 

Płatki jaglane
Bezglutenowe płatki jaglane to sprzymierzeniec nie tylko naszego zdrowia, ale też urody: witaminy z grupy B, witamina E, cynk oraz kwas krzemowy to prawdziwy koktajl wygładzający skórę, wzmacniający paznokcie i włosy.

Otręby
Otręby, produkt uboczny powstały z przemiału ziarna zbóż, zawierają dużą ilość błonnika – usprawniają więc perystaltykę jelit, ale jednocześnie mogą być przyczyną zaparć i bólów brzucha; należy je wprowadzać do diety ostrożnie, nie przesadzając z ich ilością i pamiętając o piciu dużych ilości wody. Warto: przy regularnym spożywaniu mogą zapobiegać nowotworom jelita grubego i żołądka, absorbują toksyny z organizmu, zawierają sporo witaminy A i E, cynku, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
Bywają jednak przyczyną alergii, zdarza się również nietolerancja.

Crunchy
Te najsłodsze z naturalnych płatków są zdrowe i wartościowe – zawierają sporo błonnika, witamin i związków mineralnych pochodzących z mieszaniny użytych płatków oraz orzechów i bakalii (szczególnie cenne są te zawierające migdały, orzechy włoskie i laskowe, pestki, żurawinę czy suszone morele). Należy jednak podchodzić do nich ostrożnie – te ze sklepowych półek są zazwyczaj bardzo kaloryczne i zawierają duże ilości syropu glukozowego, cukru i soli. Lepszą opcją jest samodzielne zrobienie crunchy: dobierzmy wysokiej jakości składniki wedle własnego klucza i preferencji, jako „spoiwa” użyjmy miodu i prażmy w piekarniku. 

Oczywiście najzdrowszą opcją jest samodzielnie przygotowane musli – mieszanka najbardziej wartościowych, indywidualnie dobranych płatków, orzechów, ziaren i owoców, nie dosładzana i nie poddawana żadnym termicznym obróbkom.
Najgorszym natomiast wyborem będą słodkie, wysoko przetworzone, pozbawione na skutek obróbki większości cennych składników odżywczych, za to bardzo kaloryczne „kolorowe” płatki, chrupki, kuleczki i poduszeczki śniadaniowe.

5 komentarzy:

  1. ale smaczny i zdrowy przegląd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre podejście do tematu :) Kiedyś byłam przekonana, że te wszystkie kolorowe płatki to kwintesencja zdrowej żywności. Kiedy przeczytałam skład, oświeciło mnie... Teraz niewiele musli kupuję - stawiam na domowy wyrób.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja myślałam podobnie o płatkach co whiness i zawsze sięgałam po te Nestle- jednak patrząc na skład od razu przychodzi na myśl: idz kobieto zrób sama jakąś konkretną mieszankę:) chociaż czasami mam taką chęć na te słodkie, że wyjadam bratu, ale to rzadko się zdarza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam niektóre z Nestle, typowe przesłodzone, ale bardzo je lubię :P Oprócz tego oczywiście numer 1 stanowią dla mnie owsiane i jęczmienne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja kocham wszystkie ,ale najlepsze owsiane ;)

    OdpowiedzUsuń