wtorek, 6 listopada 2012

Pasty do chleba


Wybór najróżniejszych smarowideł do pieczywa jest w sklepach ogromny - serki topione we wszystkich smakach, pasty rybne i jajeczne, klasyczne białe twarożki... Nic tak jednak nie smakuje, jak pasta domowej roboty - tylko z tych składników, które znamy i lubimy, bez sztucznych dodatków, zdrowa i naturalna.
Oto garść przepisów na znakomite pasty i smarowidełka kanapkowe. Minimalistyczny, ale wyśmienity pomysł na śniadanie - kroimy chleb, smarujemy i gotowe, nie potrzeba nawet masła i dodatków.

Zasada jest zawsze taka sama: obrane i pokrojone składniki miksujemy blenderem na gładką masę, po czym odstawiamy pastę do lodówki na minimum 1 godzinę.



  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ostra papryka lub chili szczypta (opcjonalnie).


  • http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-paste-do-smarowania-pieczywa-podajemy-przepisy-na-pasty,17_36722.html
    Z awokado

    Składniki:
    1 miękkie awokado
    1 ząbek czosnku lub 1/2 czerwonej cebuli
    3 łyżki soku z cytryny
    oliwa z oliwek
    szczypta chilli
    sól, pieprz do smaku

    Oliwkowa

    Składniki:
    1 słoik zielonych oliwek
    1 ząbek czosnku
    1 ostra papryczka
    50 ml oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz do smaku

    Z wędzonej makreli

    Składniki:
    •  250 g białego twarogu
    • 150 g wędzonej makreli
    • 1/2 szklanki śmietany
    • pęczek szczypiorku
    • sól, pieprz do smaku
    (w tym przypadku szczypiorek, drobno posiekany, dodajemy po zmiksowaniu reszty składników).  

    Z mango

    Składniki:
    • 1 dojrzałe mango 
    • 50 ml oleju słonecznikowego
    • 150 g ananasa (może być z puszki)
    • 2 łyżki ziaren słonecznika
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta chilli

    Z kurczaka

    Składniki:
    • 200 g chudej usmażonego filetu z piersi kurczaka
    • 50 g sera edamskiego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • Kilka listków posiekanej bazylii
    • 1 ząbek czosnku
    • sól i pieprz do smaku

    Z cieciorki

    Składniki:
    • 1 puszka cieciorki 
    • 1 cebula 
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chilli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz do smaku

    Z koziego sera

    Składniki:
    • 1 opakowanie koziego serka
    • Garść orzechów włoskich
    • Sól, świeżo zmielony pieprz 

    Posmarowane tą pastą kanapki można polać odrobiną miodu.

    Serowa

    Składniki: 
    • 250g dag sera camembert
    • 250 g sera twarogowego
    • 1 gruszka
    • 1 cebula dymka 
    • sól, pieprz do smaku

    Czosnkowa

    Składniki:
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 kromki czerstwego chleba bez skórki  
    • spora garść orzechów włoskich
    • 150 ml oliwy z oliwek 
    • 3 łyżki octu winnego  
    • 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany 
    • sól, pieprz do smaku

    2 komentarze:

    1. ale smaczny zbiór past! :))

      OdpowiedzUsuń
    2. Nominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam :-)

      OdpowiedzUsuń