Wybór najróżniejszych smarowideł do pieczywa jest w sklepach ogromny - serki topione we wszystkich smakach, pasty rybne i jajeczne, klasyczne białe twarożki... Nic tak jednak nie smakuje, jak pasta domowej roboty - tylko z tych składników, które znamy i lubimy, bez sztucznych dodatków, zdrowa i naturalna.
Oto garść przepisów na znakomite pasty i smarowidełka kanapkowe. Minimalistyczny, ale wyśmienity pomysł na śniadanie - kroimy chleb, smarujemy i gotowe, nie potrzeba nawet masła i dodatków.
Zasada jest zawsze taka sama: obrane i pokrojone składniki miksujemy blenderem na gładką masę, po czym odstawiamy pastę do lodówki na minimum 1 godzinę.
Z awokado
Składniki:
1 miękkie awokado
1 ząbek czosnku lub 1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku
Oliwkowa
Składniki:
1 słoik zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Z wędzonej makreli
Składniki:
- 250 g białego twarogu
- 150 g wędzonej makreli
- 1/2 szklanki śmietany
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Z mango
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 150 g ananasa (może być z puszki)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chilli
Z kurczaka
Składniki:
- 200 g chudej usmażonego filetu z piersi kurczaka
- 50 g sera edamskiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Kilka listków posiekanej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Z cieciorki
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Z koziego sera
Składniki:
- 1 opakowanie koziego serka
- Garść orzechów włoskich
- Sól, świeżo zmielony pieprz
Posmarowane tą pastą kanapki można polać odrobiną miodu.
Serowa
Składniki:
- 250g dag sera camembert
- 250 g sera twarogowego
- 1 gruszka
- 1 cebula dymka
- sól, pieprz do smaku
Czosnkowa
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 4 kromki czerstwego chleba bez skórki
- spora garść orzechów włoskich
- 150 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
- sól, pieprz do smaku
ale smaczny zbiór past! :))
OdpowiedzUsuńNominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń