wtorek, 25 września 2012

Śniadanie po francusku

Nie, nie będą to croissanty z dżemem (chociaż trudno zarzucić coś temu prostemu zestawowi, który sprawdza się zawsze, zwłaszcza gdy pieczywo jest świeże, a masło i konfitura dobrej jakości). Tym razem chodzi o coś bardziej sycącego i wymagającego nieco większego nakładu pracy... Ale naprawdę warto!


Francuskie tosty

Składniki:

  • 6 kromek chałki (pokrój ją na grubość ok. 1 cm)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • konfitura wiśniowa 
 Jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy roztrzepujemy dokładnie w miseczce.
Kromki pieczywa zanurzamy w mieszaninie i pozostawiamy na chwilę do wchłonięcia.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.
Kromki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu z konfiturą.

5 komentarzy:

  1. Kto nie uwielbia poranku z francuskimi tościkami podanymi wprost do łóżka w towarzystwie gorącego mleka lub soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy ? Ah... się rozmarzyłam ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. JA wczoraj też miałam tosty ale w wersji wegańskiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziś dokładnie takie śniadanie :) tylko ja nie mieszam nigdy jajka z mlekiem, tylko najpierw moczę w mleku, żeby nasiąknęły, a potem w jajku, które zatrzymuje mi to mleko w środku.
    Tak czy siak, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś na kolację ale po całym dniu nie smakowały mi tak dobrze jak z rana, gdy mam niesamowita ochotę na słodkie... ale nie ukrywam - było przepyszne

    OdpowiedzUsuń