wtorek, 25 września 2012

Dla ambitnych - domowe bułeczki wieloziarniste


Lubicie pieczywo? Nic tak nie smakuje, jak to prosto z piekarni lub... z własnego piekarnika. Dzisiaj przepis na domowe bułeczki - zdrowe, bo wieloziarniste, pyszne i supernaturalne!


Bułeczki wieloziarniste

Składniki (na ok. 10 sztuk):

250 g mąki pszennej graham
100 g mąki pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
2 łyżki ziaren sezamu
garść siemienia lnianego
po 1 łyżce dowolnych ziaren do posypania

Odlewamy 100 ml wody i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy 2/3 szklanki mąki graham, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Na suchej patelni prażymy wszystkie ziarna (uwaga - łatwo je przypalić!).
Pozostałą mąkę przesiewamy z solą. Wlewamy do niej zaczyn i wyrabiamy gładkie, nie klejące ciasto, stopniowo dodając nieco wody.
Do ciasta dodajemy ziarna i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po 1 godzinie wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy posypanej mąką i formujemy z niego 10 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy delikatnie wodą i posypujemy ziarnami (mieszanką bądź na każdą porcję ciasta inny rodzaj ziaren). 
Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C, wstawiamy blachę i pieczemy 15 minut.

4 komentarze:

  1. domowe pieczywo, mm :) rzeczywiście żadne inne nie smakuje tak dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję i na pewno z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny i ciekawy przepis na zdrowe pieczywko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo jest najlepsze. Co ja bym dała teraz za taką bułeczkę;)

    OdpowiedzUsuń